Over mij:
In 1992 ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie in Arnhem. Sindsdien werk ik als beeldend kunstenaar en docent in Nijmegen. Ik heb mijn atelier in de monumentale Krayenhoffkazerne. Ik maak vrij werk en werk in opdracht en ik geef cursussen en workshops. Regelmatig verlaat ik mijn atelier richting het desolate Shetland, omdat dit landschap een grote inspiratiebron voor mij is. In de zomer geef ik workshops in Frankrijk.

Ik werk graag met aardse materialen zoals klei, gips en cement die ik kneed, giet, vervorm en bewerk. De beelden die ik maak ontstaan door een intensief proces van opbouwen en weer afbreken en weghalen. Deze manier van werken hanteer ik niet alleen bij mijn ruimtelijk werk, maar ook bij het schilderen en het maken van video’s.

Kunst is voor mij een innerlijke noodzaak. Het is voor mij een manier om dwars door alle afleiding heen tot de essentie te komen. Daarbij probeer ik te raken aan iets wat voorbij de woorden en de dagelijkse werkelijkheid ligt. Mijn inspiratie vind ik in de natuur en in mijn eigen herinneringen en ervaringen. Achterliggend thema in al mijn werk is vergankelijkheid.

Artikelen over mijn werk:
5 vragen aan de kleine ordernemer. Wijkrant Nijmegen-oost. sept 2020
De breekbaarheid van de mens. Pandora, tijdschrift voor kunst en literatuur. jaargang 8  nr.2/2019
Ik hoor dit nu, ik zie dat nog. Kunsthistorica Iris Dik (in catalogus JANNIE BENTHEM SCULPTUREN)
Tussen geruststellend en onheilspellend. Kunsthistorica Iris Dik (in catalogus JANNIE BENTHEM PAINTINGS)

Catalogus:
Bekijk/koop →  hier  de catalogus JANNIE BENTHEM SCULPTURES
Bekijk/koop →   hier de catalogus JANNIE BENTHEM PAINTINGS

Video:
Gemaakt door Bas Andriessen (De Muzen)