“Ik probeer te raken aan iets wat
voorbij de woorden
en de dagelijkse werkelijkheid ligt”.

Kunst is voor mij een innerlijke noodzaak, een manier om dwars door alle afleiding heen tot de essentie te komen. Daarbij probeer ik te raken aan iets wat voorbij de woorden en de dagelijkse werkelijkheid ligt. Mijn inspiratie vind ik in de natuur en in mijn eigen herinneringen en ervaringen. Achterliggend thema in al mijn werk is vergankelijkheid en meer specifiek de kracht en breekbaarheid van de mens.

Ik werk graag met plastische materialen zoals klei, gips en cement. De beelden die ik maak ontstaan door een intensief proces van opbouwen en afbreken en weghalen. Deze manier van werken hanteer ik niet alleen bij mijn ruimtelijk werk, maar ook bij het schilderen en het maken van video’s.

In 1992 ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie in Arnhem. Sindsdien werk ik als beeldend kunstenaar in Nijmegen. Ik heb mijn atelier in de monumentale Krayenhoffkazerne. Daar maak ik vrij werk en werk in opdracht en ik geef er cursussen en workshops. Regelmatig verlaat ik mijn atelier richting het desolate Shetland, omdat dit landschap een grote inspiratiebron voor mij is. In de zomer geef ik boetseercursussen in de Bourgogne in Frankrijk.

Artikelen over mijn werk:
De breekbaarheid van de mens. Pandora, tijdschrift voor kunst en literatuur. jaargang 8  nr.2/2019
Ik hoor dit nu, ik zie dat nog. Kunsthistorica Iris Dik (in catalogus JANNIE BENTHEM SCULPTUREN)
Tussen geruststellend en onheilspellend. Kunsthistorica Iris Dik (in catalogus JANNIE BENTHEM PAINTINGS)

Catalogus:
Bekijk/koop →  hier  de catalogus JANNIE BENTHEM SCULPTURES
Bekijk/koop →   hier de catalogus JANNIE BENTHEM PAINTINGS

Video:
Fragmenten uit “Maken is het mooist” van Rolf Orthel 2022

 

Interview met Bas Andriessen voor programma “De Muzen”