Film

geplaatst in: Nieuws | 0

Documentairemaker Rolf Orthel kwam het afgelopen jaar een paar keer in mijn atelier filmen terwijl ik aan een nieuwe vrouwfiguur van keramiek werkte. Deze opnames zijn onderdeel geworden van de film “Maken is het mooist”. De film is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie van het Nederlands Film Festival en gaat daar op 23 september in première én hij is in november in de Nederlandse bioscopen te zien.

Bekijk de film nu thuis via: https://picl.nl/films/maken-is-het-mooist/

 

In Maken is het Mooist, een zeer persoonlijke en essayistische film, onderzoekt en analyseert filmmaker Rolf Orthel het maken en creëren. Met films als Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging(2017), Een Schijn van Twijfel (1975) en het winnen van de Gouden Kalf voor de Cultuurprijs in 2010 is Orthel met zijn 85 jaar een gevestigde naam die ook met deze titel aanwezig zal zijn op het Nederlands Film Festival. 

Orthel bestudeert in Maken is het Mooist het maakproces en gaat hiervoor op zoek naar musici, kunstenaars en acteurs: wat verbindt hen met hun werk, wat zoeken ze, hoe gaan ze te werk? Hoe is hij eigenlijk zelf tot maken gekomen? We zien hoe verbeelding, spel, en plezier onderdeel zijn van het maakproces, maar ook hoe jonge kunstenaars hun ziel en zaligheid in hun kunst leggen, tegenslagen te verwerken krijgen, en ondanks alles volhouden. Wat maakt dat zij en Rolf ondanks alles doorzetten en offers brengen om koste wat kost iets eigens neer te zetten? Wat stuurt onze verbeelding en waarom is maken het mooist?