Het Film project
De gerenommeerde filmmaker Rolf Orthel vroeg mij of hij op mijn atelier mocht komen filmen als ik een nieuw werk ging maken, omdat hij bezig was met een film over het creatieve proces. Ik vond het heel interessant en ook best spannend, want het voelt toch een beetje alsof iemand in je kraamkamer komt kijken. Het creatieve proces is namelijk niet alleen het schilderen op het doek of in mijn geval het kleien van een beeld. Er zitten ook vele momenten bij van niet precies weten, lang kijken, erover praten of stil op de bank zitten. Rolf heeft dit alles prachtig vast gelegd in zijn film “Maken is het mooist”, waarin hij verschillende makers volgt. Het was bijzonder en waardevol om hier aan deel te nemen!
Bekijk hier de trailer van de film:

 

Het Vulva project
Of ik gipsen afdrukken kon maken van vulva’s…..dit als onderdeel van het programma “Tussen de lakens met Geraldine” van Geraldine Kemper, waarbij ze onderzoek doet naar de vrouwelijke sexualiteit. Deze spraakmakende documentaire is te zien op Videoland. Het blauwe bord met de 40 vulva afdrukken (zie hieronder) is op verschillende plekken te zien geweest, zoals bijv in het AMC en kreeg veel aandacht in de media, zoals bij Jinek en in de krant.   Een veel gehoorde reactie was: “Dit had ik veel eerder moeten zien, dat had me een hoop onzekerheid en frustratie bespaard”. En ik kreeg veel verzoeken van vrouwen die ook heel graag een afdruk wilden laten maken. Daarom ben ik samen met mijn dochter Noor de workshop “gipsafdruk van je vulva” gestart. Kijk →hier voor extra info over de workshop.

Geraldine Kemper voor vulvawand

 

Het Meesterproef project
Jaarlijks organiseer ik een Meesterproef, waarbij middelbare scholieren komen werken in de ateliers van mijn mede-kunstenaars in de Krayenhoffkazerne.  Dit leidt telkens weer tot een hele waardevolle uitwisseling van kennis en ervaringen, voor zowel de jongeren als voor de kunstenaars.

 

Het Mariken project
In Nijmegen op de markt staat het Marikenbeeld en iets verderop staat het beeld van Moenen (de duivel). De beelden vertellen het verhaal van een jonge vrouw in de 16e eeuw, die zich laat verleiden door de duivel. Op mijn vraag aan jonge vrouwen (leerlingen 4 Havo) “wat is jullie hedendaagse Moenen?” antwoorden ze eensgezind: “social media met de perfecte plaatsjes van vrouwen waaraan wij moeten voldoen”. Dit leidde tot het Marikenproject, waarbij we het Marikenbeeld transformeerden als protest tegen het ‘perfecte plaatje’ van de vrouw in de social media.